Ντάνιελ Μέντελσον

Ο Ντάνιελ Μέντελσον, στη τηλεόραση Βουλή, τώρα. Ό,τι πιο “ποιητικό” έχω διαβάσει στη λογοτεχνία. Με την έννοια ότι όπως και στη ποίηση, ο συγγραφέας αυτός συνδέει αυτά που φαινομενικά φαίνονται άσχετα μεταξύ τους.

Και λίγα λόγια ακόμα
Που θα ήθελα να πω για τον συγγραφέα αυτόν, και σαν δημιουργό μυθοπλασίας, σαν μεταφραστή αλλά και σαν κριτικό της λογοτεχνίας που δεν διστάζει να καταπιαστεί ακόμα και με κόμικς όταν βρίσκει εκεί ένα στοιχείο που άπτεται της «ιστορίας» της λογοτεχνίας. Είναι ο άνθρωπος, για να μην κολλάω στους τίτλους και στις ιδιότητες, που συνδέει τα ασύνδετα, που καταρρίπτει όλες τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.

Ο Ντάνιελ Μέντελσον, ένας ουσιαστικός φιλέλληνας, κάνει τον αναγνώστη να σκέφτεται και βάζει ένα ερωτηματικό σε ό,τι θεωρούσε πριν από την ανάγνωση δεδομένο. Κανένα στερεότυπο, καμία προκατάληψη δεν σκιάζει το φωτεινό βλέμμα που ρίχνει στην ιστορία, δική του και δική μας, τίποτα δεν εξιδανικεύεται όπως και τίποτα δεν δαιμονοποιείται.

Θέλω να πω, έτσι απλά κι αυθόρμητα, ότι στην εποχή που ζούμε, ενός μεγάλου θυμού που βράζει, το μόνο που χρειάζεται, το πιο σπουδαίο που χρειάζεται είναι να δούμε την ιστορία του κόσμου μέσα από δικές μας ιστορίες.

Θέλω να πω, ότι υποκλίνομαι ως αναγνώστρια, στον επιστήμονα και συγγραφέα, όποιο περιεχόμενο κι αν αποδίδει, που ξεκινάει με την ανατομία του ίδιου του τού εαυτού, που κάνει κάθε ιστορία «δική του» και που ακουμπάει και άφοβα μα και κατάσαρκα στα πάθη και στο φόβο ακόμα, που εννοεί -κατανοεί- πώς μες στην οικογένεια και στα βιώματα που όλους μας στοιχειώνουν, υπάρχει ο χώρος για να μπει ο μύθος.

Και ότι αντίθετα, λέω εγώ, όλες οι θεωρίες, όλες οι θρησκείες κι όλα τα κινήματα, στερούνται της ανθρώπινης, πέρα για πέρα υποκειμενικής αλήθειας.

 

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.