λιποτακτώντας από τον πόλεμο των αριθμών

waves-of-emotion-150x150

 

Όταν λέω ότι δεν έχω θέση, εννοώ, ότι με τη παρούσα κατάσταση στη χώρα και τη κοινωνία μας -μαζί και τη γλώσσα και τη τέχνη- μου είναι δύσκολο να διατυπώσω κάποια θέση ή τοποθέτηση. Υπάρχει μία τάση να πρέπει να είσαι “από δω” ή “από κει”, μια φαντασιακή κατάσταση όπου όλοι πιστεύουν ότι πρεσβεύουν το σωστό για το δέον γενέσθαι, ότι έχουν αγωνιστεί τίμια και σκληρά με λόγια και άλλες μπούρδες.
Υπάρχει μία τάση να αναδύονται πρόσωπα και πράματα ως σύμβολα μιας κατάστασης που δεν επιτρέπει στον Άνθρωπο να νοιάζεται παρά για τους αριθμούς που καλλιεργήθηκε τόσο απαλά, αθώα, μετρούσες likes, έτσι δεν είναι;
Το να πεις και να δηλώσεις μία άποψη στα social media, πόσο αθώο, ριζοσπαστικό και απροσμέτρητο φαινόταν στην αρχή του… και όμως οι αριθμοί κι εκεί, όπως ακριβώς έχουν εισβάλει πια μες τη ζωή μας… κέρματα, χαρτονομίσματα, εικόνες με χρήμα, εδώ και πόσα χρόνια στις ειδήσεις; «Πλάνα αρχείου», και ύστερα οι πίνακες με τα δισεκατομμύρια του χρέους, του δανείου, των επιδοτήσεων, οι φόροι, τα συντάξιμα, οι βουλευτές και η δεδηλωμένη, τα ποσοστά και τα δημοψηφίσματα, τα ποσοστά, τα γκάλλοπ, οι προβλέψεις.

Αριθμοί, αριθμοί και αριθμοί.

Ποια θέση να πάρω αλήθεια για αυτή την επικράτηση; Μέσα σ΄αυτή την επικράτηση; Εκτός από τα δέκα δάχτυλά μου που θάθελα να έχω για να γράφω, να αγκαλιάζω, να προσφέρω και να παίρνω χειρονομίες συμφιλίωσης, όλοι οι άλλοι αριθμοί με υπερβαίνουν. Δεν μπορώ να πάρω θέση με λέξεις αφού κάποια στιγμή θα έρθουν αριθμοί και θα ισοπεδώσουν την όποια φράση σαν οδοστρωτήρας.

Το ξέρω βέβαια ότι όλοι εκείνοι οι αριθμοί και τα ψηφία δεν θα μπορέσουν, όχι ποτέ, κανένα πρόγραμμα ή εφαρμογή ψηφιακή να δημιουργήσει μουσική και αρμονία, στίχους, εικόνες ή να συγκινήσει, κι αυτό μπορεί και να μας χρειάζεται ακόμα.

Η διαφορά μου ωστόσο, και ο λόγος που δεν έχω «θέση» είναι γιατί λίγο ή πολύ για να μιλήσεις σήμερα, να γράψεις και να πεις, χρειάζεται πιο πριν μέσα στον πόλεμο των αριθμών να στοιχηθείς με «κάποιους», τους «από δω» ή «τους από κει» που πολεμούν με αριθμούς, λογαριασμούς, να μπεις, να συνταχτείς σε μια ομάδα που με τα λόγια λέει ότι «αγωνίζεται».

Και όχι, δεν θέλω να κάνω τα λόγια μου βόλια.

Δεν θέλω τα λόγια που ακούστηκαν ή γράφτηκαν από μια πρόθεση να μιλήσουν για άρρητη αγάπη κι αναζήτηση, να τα θέσω σε καμιά υπηρεσία, σκόπιμη ή τυχαία, φανερή ή συγκαλημμένη. Η πιο μεγάλη στράτευση για μένα είναι να παραμένω στο τοπίο που δεν έχει αριθμούς και λογισμό, στο αμέτρητο, στη μουσική, στην αρμονία, στη θάλασσα, στη θάλασσα, εκεί θα συναντήσω το στρατό που με εκφράζει…

Σταγόνες θάναι από έναν ωκεανό, σταγόνες σαν κι εμένα, χωρίς θέση, υγρές και άναρχες, έρμαια του ανέμου και της τυχαίας αλλαγής, σταγόνες χωρίς γλώσσα και πατρίδα και διαφωνίες για το «ποιανού να είναι αυτό το χωραφάκι, δικό μου ή δικό σου» ποιανού η ψήφος. Χωρίς καμία βεβαιότητα και για τίποτα, σταγόνα θέλω νάμαι σε έναν ωκεανό που πάλλεται και ζει και δεν μετράει πόσες σταγόνες, πόσα ευρώ, δραχμές, άϊ όου γιου, και άϊ πνίξου στο φινάλε.

Δεν έχω θέση για όλα αυτά που δεν κατανοώ, το μόνο που καταλαβαίνω είναι οι άνθρωποι, οι αντιδράσεις τους, αυτό μονάχα μπορώ να ερμηνεύσω κάπως, οι αλήθειες και τα ψέματα εκεί έξω στον μεγάλο κόσμο με τους αριθμούς και τις αντιπαραθέσεις, είναι ένα πράγμα πια. Δεν έχω θέση μάχης, ήττας μόνο, οι αριθμοί απέναντι στις λέξεις, και πες με και ουτοπική.

Ήττα μόνο αισθάνομαι απέναντι στους αριθμούς, οι λέξεις έχουν γίνει βόλια σε στρατόπεδα κι εγώ έχω ένα μόνο όνειρο.

Μια μέρα ειρηνική που θα βαλθούμε να συναγωνιζόμαστε με το ίδιο πάθος που τώρα τσακωνόμαστε για το δέον και ποιος απ΄τους στρατούς έκανε το πιο μεγάλο λάθος (συγγνώμη, ΠΟΣΑ λάθη ήθελα να πω, αποτιμώμενα σε χρήμα μόνο). Μια μέρα ειρηνική που θα συν-αγωνιζόμαστε για το ποιος και πιο πολύ –χωρίς τους αριθμούς- θα κάνει κάποιον άλλον να μιλήσει λέξεις.

Ποιος θα μπορέσει να δώσει μία λέξη μόνο για να διαδοθεί από το ένα στόμα σε άλλο στόμα.

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s