Δεν είναι αστείο

Robin_Williams_by_sketched_spartan

Μονάχα ο θάνατος βάζει τέλος στα αστεία. Τα έχει πει κι ο Κούντερα πιο καλά. Αλλά αυτός ο θάνατος του Ρόμπιν Γουίλιαμς ταρακούνησε τον «αστείο» κόσμο.
Διαβάζω ότι είχε υποστεί μπούλιν σαν παιδί. Υιοθέτησε το ρόλο του γελωτοποιού για να γλυτώσει. Αυτό ήταν. Έφυγε όμως, κι αυτό δεν είναι αστείο. Κανείς δεν γελάει με τον θάνατο. Εκεί τελειώνουν τα αστεία. Εκεί αρχίζει η αλήθεια, η απόλυτη.
Και σκέφτομαι όλους τους ανθρώπους, κι εμένανε μαζί που κάναμε αστείο το αληθινό, για να γελάσουμε –όλοι μαζί- και να μην δούμε, να μην νιώσουμε το δάκρυ. Γελάσαμε, χαμογελάσαμε, διασκεδάσαμε τους άλλους και μας είπαν «για ξαναπές το», «για ξανακάντο». Και δεν καταλάβαιναν ότι αν δεν συνέτρεχε κανένας λόγος σοβαρός δεν μπορούσαμε να πούμε και να κάνουμε αστεία.
Πίσω από κάθε αστείο, να αναζητάς έναν έστω μικρό (όσο κλισέ και να ακούγεται), να αναζητάς έναν μικρό θάνατο, ένα μπούλιν ας πούμε:

(Όντας παχουλό παιδί κι εγώ, θυμάμαι ότι σε μια έκθεση με θέμα «Η Φιλία», ξεκίνησα γράφοντας «Να οι δυο χοντρές, μας λένε όταν μας βλέπουν» αναφερόμενη στη παιδική μου φίλη. Τη διάβασε η δασκάλα την έκθεση, γελάσαμε πολύ, ψέματα, γελάσανε πολύ, δεν είχα ιδέα τότε βέβαια από τις «συνταγές» της δημιουργικής γραφής∙ και έτσι έγινε υιοθέτησα τον ρόλο του γελωτοποιού.)
Όταν κάνεις τους άλλους να γελάνε ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ παύουν να ασχολούνται με αυτό που ΕΙΣΑΙ.
Και αυτό που είσαι είναι ένας άνθρωπος «φοβισμένος και λυπημένος». Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς «ήθελε να είναι ο κόσμος να είναι λιγότερο φοβισμένος και λυπημένος», διαβάζω στον τύπο.
Το κόσμο, ναι, τα κατάφερε, τον έκανε λιγότερο λυπημένο και φοβισμένο.
Μόνο που ο έσχατος του κόσμου ενός γελωτοποιού είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s