Ποιος είναι νέος στη δημιουργία; Ποιος κοιτάει μπροστά;

affisa vrysaki

Zήσαμε μιαν εποχή που οι έννοιες αυτές υπέστησαν την πιο μεγάλη σύγχυση.
Πιστεύω, ωστόσο, ότι η νεότητα και η προοπτική από ένα, άντε δύο, πράματα εξαρτώνται. Αφού στην εποχή που ο καθείς έχει τη δυνατότητα να προβληθεί και να προβάλλει το έργο του, τις ιδέες του, τη δημιουργία του, ατομικά, η όποια συλλογικότητα είναι νεότητα, είναι και προοπτική.

Να επιλέγεις έναν χώρο, να διατάσσεις τα εκθέματα, να αλληλοεξαρτάσαι. Αυτό για μένα, ακόμα και σαν προσπάθεια, ακόμα και σαν πείραμα, καθιστά το εγχείρημα νεανικό και προοδευτικό.

Είναι και η εποχή, ο Μάης, που μου θυμίζει εκείνη την φρεσκάδα των παραστάσεων/εκθέσεων που καθώς έφευγε ο χειμώνας, κάτι σαν συγκομιδή, κάτι σαν άνοιγμα στο επερχόμενο θέρος, μας έφερναν μπροστά, μας έφερναν τα μέσα έξω.

Εξωστρέφεια, συλλογικότητα, με εικόνες, με μουσικές, με συνθέσεις εικαστικές.

Όλοι μαζί αυτοί οι 14, βρήκαν τον χώρο και όρισαν τον χρόνο. Επέλεξαν ανάμεσα από τα έργα των χεριών και της ψυχής τους. Συνέθεσαν μία ενότητα. «Φλογίτσες», λένε, κι εγώ το λέω, «δακτυλικά αποτυπώματα». Του καθένα αλλιώς, όλων μαζί ένα άγγιγμα δημιουργικό.

Σμίλεψαν, άπλωσαν, ένωσαν και έκοψαν, καταθέτοντας ο καθένας έναν τρόπο να βλέπει τα πράματα και τη ζωή με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Και όλοι μαζί να παρουσιαστούν σ΄ ένα κοινό, γνωστό ή άγνωστο.

Η μαγεία έγκειται στο γεγονός ότι προσπαθούν όλοι μαζί.
Δεν τους επέλεξαν, αυτοί επέλεξαν τη συλλογικότητα.
imarias

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η εικαστική ομάδα Reperaz τέχνης και αντικειμένων σας προσκαλεί στην 4η έκθεσή της που θα φιλοξενηθεί από το χώρο τέχνης και δράσης Βρυσάκι από τις 21 έως τις 31 Μαϊου.

 

Οι άνθρωποι “είμαστε μια θάλασσα φλογίτσες, λέει ο Eduardo Galeano στο “Βιβλίο των Εναγκαλισμών”. “Κάθε άνθρωπος λάμπει με το δικό του φως, δεν υπάρχουν δύο φλόγες ίδιες. Υπάρχουν φλόγες μεγάλες και φλόγες μικρές και φλόγες όλων των χρωμάτων. 14 εικαστικοί και χειροτέχνες φέρνουν τις φλόγες τους κοντά δημιουργώντας μια ζεστή και χρωματιστή εστία. Στην έκθεση συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται εικαστικές δημιουργίες και εφαρμοσμένες τέχνες με κοινή συνισταμένη την διάθεση για επικοινωνία μέσα από τη συλλογικότητα. Η ομάδα, που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο, εξελίσσεται και διευρύνεται μέσω της αλληλεπίδρασης και των συμμετοχικών δράσεων.

 

Η έκθεση μορφοποιείται και χαρακτηρίζεται από τη συνδιοργάνωση και τη συνεργασία όλων των μελών της ομάδας ενώ αγκαλιάζει το προσωπικό ιδίωμα του καθένα που παίρνει μορφή με πληθώρα εκφραστικών μέσων. Θα παρουσιαστούν ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, κατασκευές από γυαλί, φωτιστικά, ρολόγια αλλά και κοσμήματα απογυμνωμένα από την χρηστική τους διάσταση και τοποθετημένα σε ένα νέο πλαίσιο από τους: Alanima, Αλέκα Αναστασίου, Όλγα Αντωνέα, Δημήτρη Βιρτσιώνη, Ανθία Βλασσοπούλου, Γρηγόρη Δήμου, Ιφιλένια Ζαχαριάδου, Ειρήνη Θάνου, Αθανάσιο Καραβίτη, Kind of Sofia, Καλλιόπη Λαζου, Ειρήνη Λιάσκου, Βάλη Μαυρίδη, Λήδα Ραϊση και Χρήστο Τόλη.

 

Στις 21 Μαϊου στις 20.00θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια με συναυλία που θα ξεκινήσει στις 22.30.

 

www.reperaz.blogspot.com

www.facebook.com/reperaz

e-mail: reperaz@hotmail.gr  

 

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s