σαν χελιδόνια

Τους είδα μες το μεσημέρι. Και μιλήσαμε πίσω από το μεταλλικό πλέγμα, να πούμε την «καλή χρονιά». Οι άνθρωποι του θερινού σινεμά της γειτονιάς μου. Το καταφύγιο μου, μόλις λίγα μέτρα απ΄ το σπίτι. Το δίωρο με ανάμικτους ήχους από καζανάκια και εσπερινές κουβέντες, μαζί με μουσικές και λόγια απ΄ την οθόνη. Ανάμεσα από πολυκατοικίες, όαση.
Οι άνθρωποι του δικού μου σινεμά ήρθαν μες τον Απρίλη. Για να ξεβοτανίσουν το χαλίκι, φαντάζομαι, να ασπρίσουν την καντίνα, να επιθεωρήσουν τις πλιάν καρέκλες, ποιος ξέρει. Χαιρετηθήκαμε –κανείς δεν ξέρει το όνομα κανενός- για μένα είναι «οι άνθρωποι του σινεμά, γι΄ αυτούς κάποια πελάτισσα. Είπαμε για τον χειμώνα που πέρασε. «Νομίζω ότι αυτός ήταν ο χειρότερος». «Αλλά ευτυχώς που δεν ήταν πολύ κρύος».
Χαμογελούσαν οι άνθρωποι του σινεμά και ήταν αισιόδοξοι. Μιλήσαμε λοιπόν και για το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο και για τα σπίτια μας –πώς τα βγάλαμε πέρα ετούτον τον χειμώνα-. «Σαν κάτι να πηγαίνει λίγο πιο καλά». Έτσι τους φάνηκε, είπαν. «Αλλά κι αν όχι, ας το πούμε, μπας και το εμπεδώσουμε».
Συμφώνησα μαζί τους.
Κάθε μέρα και κάθε βράδυ, ανάμεσα από ειδήσεις για εγκλήματα, θανάτους και άλλα λιγότερο τραγικά αλλά εξίσου οδυνηρά –φόρους και δείκτες ανεργίας-, ανάμεσα από τούρκικα και τούρκικα και ξανά τούρκικα, περιμένω πώς και πώς να ανοίξει το θερινό σινεμαδάκι.
Περιμένω και προσπαθώ να κρατιέμαι σωματικώς και ψυχικώς δυνατή και υγιής, χωρίς να είναι εύκολο.
Προσπαθώ, σαν τους ανθρώπους του σινεμά, ό,τι έχω, ένα μικρό «οικόπεδο» ζωής ανάμεσα από πολυκατοικίες που τώρα μες την άνοιξη μοιάζει ένα χέρσο μέρος με μερικά αγριόχορτα, να το ετοιμάσω για το καλοκαίρι, για τις καλύτερες εποχές –αν έρθουν ποτέ και από κάθε άποψη-.

Να γίνει ό,τι έχω ένας τόπος που θα προβάλλονται ιστορίες και οράματα και άνθρωποι που θα περνάνε από κει να συμμετέχουν.blackbird

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s