ΣΥΝΗΘΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ … ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΜΑΣ

Art-71280Δημοσιεύεται σήμερα στο bibliotheque, χώρο αποδοχής, ελευθερίας και διαλόγου

“Το βιβλίο χρειάζεται υποστήριξη μεγάλη και έντονη διαφήμιση για να συνηθίσει ο Ελληνικός Λαός, αλλά και η νεολαία να το αγαπά και να το έχει αχώριστο σύντροφο.”
Από τις ειδήσεις. Σχετικά με το ΕΚΕΒΙ. Θα κλείσει, θα καταργηθεί ή θα αντικατασταθεί;
Ποια είμαι εγώ, η γράφουσα που έχει λόγο κι άποψη; Και απαντώ, «η-καμία- απολύτως.». Κανένα ρόλο δεν έχω στα πολιτιστικά μας πράματα. Είμαι όμως αναγνώστρια και τα βιβλία δεν «τα συνήθισα» και τα αγάπησα μετά. Κατά το άσμα «θα με συνηθίσεις και θα μ΄ αγαπάς…»
Τα βιβλία που δεν είχα –και αναζήτησα- (γιατί ήταν φτώχια και αμάθεια, γιατί μετά ήταν δικτατορία, γιατί ήταν η μη-γλώσσα, η καθαρεύουσα κι ακόμα πιο μετά, γιατί ήταν πτώση και Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και μη-γλώσσα των πολιτικών, του τύπου).
Δεν είχα συντροφιά, και γνώση και ορθολογισμό απέναντι στα ερωτήματα, δεν είχα στόματα σοφά τριγύρω μου σ΄όλες τις «κρίσεις» και σ΄ όλους τους καιρούς. Στην εφηβεία, στην ανελευθερία, στη στειρότητα των ιδεών και στο μεγάλωμα παιδιών ακόμα.
Μες τις σελίδες αναζητούσα κι έβρισκα κάθε φορά και κάτι άλλο, ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ.
Γι΄ αυτό τα αγαπάω τα βιβλία κι όχι από συνήθεια. Κανένας κρατικός φορέας δεν με οδήγησε εκεί, τουναντίον, το κράτος πάντα με οδηγούσε με την ασκήμια του στα βιβλία καθώς αναζητούσα κάτι όμορφο κι αληθινό, κάτι έξυπνο κάτι με φαντασία και χωρίς καμία εξουσία.
Και δεν έχω απολύτως κατά της φιλαναγνωσίας στα σχολεία, κατά της βάσης δεδομένων, κατά ακόμα και της στατιστικής (όλα και ακόμα πιο πολλά που έκανε και ίσως ακόμα κάνει) ένας «κρατικός φορέας» που αγαπάει (;) το βιβλίο. Εχω όμως αντιρρήσεις για τις πολυδάπανες και άνευ –ουσιαστικού- νοήματος τελετές και φανφάρες, για τα έτη τα αφιερωμένα στους ποιητές με αντι-ποιητικές πρακτικές, έχω αντιρρήσεις που δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να τεκμηριώσω. Πιο πολύ από διαίσθηση εκφράζομαι.
Θα αναφέρω όμως δυο εκ του φυσικού ανέκδοτα από το χώρο αυτό.
Επισκέπτεται κάποτε κάποιος ένα περίπτερο έκθεσης όπου μοιράζουν μεταξύ άλλων σι ντι με κάποια βάση δεδομένων . «Είναι δωρεάν;» ρωτάει ο επισκέπτης του περιπτερού. «Μάλιστα» παίρνει την απάντηση.
«Και ποιος τραγουδάει;» λέει ο επισκέπτης.
Δεύτερο. Αναζητά πάλι κάποια αναγνώστρια ένα τίτλο βιβλίου. Και ρωτάει τον υπάλληλο. «Δεν θυμάμαι παρά το μικρό όνομα της συγγραφέως, είναι Εφη.» Προσπαθεί ο υπάλληλος να διευκολύνει την αναζήτηση, αναφέροντας τις γνωστές συγγραφείς με το μικρό όνομα «Εφη» χωρίς αποτέλεσμα.
«Καλέ, το θυμήθηκα», διακόπτει ξαφνικά η αναγνώστρια. «Είναι μιας Εφης Ζαρατούστρα».
Θέλω να πω ότι «πολύ νωρίς χαράζονται οι πόλοι». Κι αυτό σε βιβλίο το διάβασα όταν μου φώτισε από σελίδες, με στίχους, η ποιήτρια Αγγελάκη Ρουκ μια αδιόρατη πτυχή της ομορφιάς, της γνώσης της ζωής.
Και έτσι η αγάπη δεν έγινε ποτέ συνήθεια. Παρέμεινε η ανάγνωση μια έκπληξη και ένα αγαπημένο καταφύγιο ανεξάρτητα από την κρατική πολιτική που έχω μάθει από τότε, πολύ νωρίς, τότε που «χαράζονταν οι πόλοι», να φοβάμαι.
Μεταφέρονται οι δραστηριότητες του ΕΚΕΒΙ στο Υπουργείο Πολιτισμού; Πάλι σε βιβλίο τυπωμένη, στα «Σχόλια του Τρίτου» ήταν η απάντηση:
«Υπουργεία για τον πολιτισμό πρωτοεφευρέθηκαν από τα απολυταρχικά καθεστώτα» Από τον Μεγάλο Ερωτικό και Διαφορετικό μας, η άποψη που μεταφέρω από μνήμης.
Αλλά δεν ήταν ο σκοπός μου να πω άλλη μια γνώμη για έναν φορέα που απασχολεί εργαζόμενους και που καλώς ή κακώς έχει κάνει ένα έργο που ίσως παραμείνει ημιτελές ή μετέωρο ή ό,τι. Μακάρι όλα να συνεχίσουν με τον καλύτερο για όλους τρόπο.
Εγώ το μόνο που ήθελα να πω ήταν για την αγάπη και τη συνήθεια.
(και για το coup de foudre που μάλλον δεν υπήρξε ποτέ ανάμεσα στο κράτος και σ΄ ότι γράφεται μα και διαβάζεται με αγάπη, σύνεση και πάθος).

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.