τα σημάδια της γλώσσας (googlάροντας το “αγ”)

Όποιος έχει μεγαλώσει ποτέ ένα μωρό ξέρει ότι ο πρώτος ήχος που βγάζουν τα βρέφη είναι το «αγκού». Πριν από το μαμ. Δεν ξέρω τι λένε περί αυτού οι γλωσσολόγοι και οι σημειολόγοι αλλά πάντα πίστευα ότι απ΄αυτόν τον φθόγγο έχει πάρει το όνομά της η αγάπη, ελληνιστί. Αυθαίρετο το συμπέρασμα αλλά σύμφωνα μ΄αυτή  τη «θεωρία» μου πίστευα ότι ίσως το πρωταρχικό αίτημα του ανθρώπου είναι η επαφή και η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, η αγκαλιά και η σιγουριά ότι δεν είναι μόνος αφού εγκατέλειψε τον μικρό ατομικό του ωκεανό από αμνιακό υγρό. Μετά έρχεται το «μαμ» σαν όνομα που δίνει στην τροφή και στην μητέρα και τα λοιπά και τα λοιπά.

Και αντίστοιχα κουβεντιάζοντας  μ΄εκείνους που βρέθηκαν ή βρίσκονται πολύ κοντά στο τέλος της ζωής, διαπιστώνω ότι εκτός από τα υλικά αγαθά, όλοι σχεδόν αναλογίζονται αν αγάπησαν, αν αγαπήθηκαν κι αναζητούν, εκεί στο τέλος της ζωής, ένα χέρι ή ένα βλέμμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το απόλυτα άγνωστο ταξίδι.

Το ίδιο και όλες οι μεγάλες θρησκείες και κοσμοθεωρίες καθιστούν «αθάνατους» εκείνους που επέμειναν σ΄ αυτή την αξία. Κι αυτοί πέθαναν αλλά οι θεωρίες που διατύπωσαν παρέμειναν, αφού το «αγκού» προφέρεται πιο πριν από το «μαμ».

Αλλά και οι ετοιμοθάνατοι σπάνια ζητούν το τελευταίο γεύμα για να φύγουν με την αγαπημένη γεύση και χόρταση στο σώμα αφού η ψυχή τους πεινάει πιο πολύ και αναζητά ωσάν το βρέφος που λέει «αγκού» μια γεύση επαφής και τρυφερότητας για να περάσει πια στον άλλο κόσμο.

Με άλλα λόγια η λέξη και η έννοια «αγάπη», σύμφωνα με την ανόητη ίσως και απλοϊκή μου θεωρία του «αγκού» έρχεται σε πλήρη αντίθεση μ΄ εκείνο το sms που κυκλοφόρησε τον πρώτο καιρό των κινητών. «Σ’ αγ…», «σ΄αγα…» «σ΄αγα», έβγαινε στην οθόνη για να καταλήξει στο τέλος, ο τάχα αναποφάσιστος να κάνει την φοβερή δήλωση αποστολέας, «ΣΑΓΑΝΑΚΙ»!…

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου.  Ο κάθε χρήστης ξέρει αν πληκτρολογήσει σ΄ένα ψαχτήρι «γαμ», σε τι αποτελέσματα θα καταλήξει. Αφού οι μηχανές έχουν συσσωρεύσει στατιστικά στοιχεία για τις δημοφιλείς αναζητήσεις.

Ε, τα γεγονότα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό άλλαξαν το δεδομένο όπου πληκτρολογώντας το «αγ», τα αποτελέσματα σχετίζονταν με την αγάπη.

 Όχι πια, η αγανάκτηση πήρε την θέση της.

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s