season’s greetings

Είναι καιρός που στέλνω στο ΒΑΚΧΙΚΟΝ κείμενα και δημοσιεύονται. Και λέω να τα φέρνω κι από δω.

Αλλά τυχαίνει στο παρόν τεύχος το εντιτόριαλ να μου εγείρει χίλιες αντιρρήσεις. Και δεν με απασχολεί που ο εκδότης Ν. Πουλάκος έχει κάπου μια άλλη γνώμη από μένα. Μάλλον χαίρομαι που μου δίνει ευκαιρία για διάλογο,  που διατυπώνει μια άποψη που έχουμε οι περισσότεροι Έλληνες, σχετικά με το σπίτι, την ιδιοκτησία, το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας που μαζί με τους οικείους μας, μας παρέχει την στοιχειώδη ασφάλεια για τα πετάγματα και την φαντασία. Άσχετο που οι περισσότεροι δεν το παραδεχόμαστε ότι έτσι, ωμά, είναι τα πράγματα.

Μια από όλες κι εγώ, με τις ίδιες ανασφάλειες, που θέλω όμως να πιστεύω ακόμα ότι υπάρχει η πιθανότητα να εμπιστευόμαστε, τυφλά σχεδόν, εκείνους που δεν μας ενώνει μαζί ούτε το αίμα, ούτε το σπέρμα, ούτε και το χρήμα. Τα τόσο αναγκαία τρία, που χωρίς αυτά δεν θα ζούσαμε και δεν ζούμε.

Και έτσι επανέρχομαι στην ευχή για τα «δέκαs», αντιστρέφοντας το κλάσμα του φοβερού χειμώνα του 2008

DOWN WITH THE OLD SAD FEAR

Και να μην εμπιστεύεστε ποτέ αυτούς που θέλουν να σας φοβίσουν με παλιούς φόβους. Γιατί θυμάμαι ακόμα τη γιαγιά μου που πάσχιζε να μας φοβίσει τους εφήβους όταν έφταναν στ΄ αυτιά της «τζιζ» αντιλήψεις, κοινωνικές.

«Θα ζείτε δέκα οικογένειες σ΄ ένα σπίτι», μας έλεγε, «θα έχετε όλοι τα ίδια έπιπλα, θα φοράτε τα ίδια ρούχα και κάποιος θα ξέρει ακόμα κι αν πήγατε για κατούρημα».

Κοιτάω γύρω μου τις πολυκατοικίες, με μέσα συναρμολογούμενα έπιπλα, ανθρώπους που λίγο-πολύ  φοράνε τα ίδια ρούχα, ανθρώπους που μιλάνε στο κινητό και δίνουν αναφορά για το πού βρίσκονται στους «δικούς» τους.

Η γιαγιά μου επαληθεύτηκε χωρίς να επικρατήσει ο κομμουνισμός που φοβόταν, τα ίδια τάκανε μια χαρά ο καπιταλισμός.

Πάει ο παλιός ο φόβος, ας φοβηθούμε μαζί ό,τι προκύψει δύσκολο.

Εκτός από την αλήθεια.

Και την ελευθερία του λόγου

Advertisements

3 Comments

 1. Ουφ, μαχαιριά ήταν αυτό το κείμενο-πως γίνεται να έχουν πάντα δίκιο οι γέροι;
  Αν πάντως η εμπιστοσύνη είναι αντιστρόφως ανάλογη του φόβου, προβλέπω ότι σύντομα θα ταμπουρωθούμε όλοι σπίτια μας με διπλοκλειδωμένες τις πόρτες. Εκτός κι αν βγούμε κι εμείς στο βουνό..

 2. θέλω να πιστεύω αγαπητέ σάιλεντ ότι έχει και στο ίσιωμα χώρο για εμπιστοσύνη, και από σπίτι σε σπίτι, και πόρτα-πόρτα και από χωριό σε χωριό πούλεγε κι εκείνος ο αδικοχαμένος με τα μούσια που τον έφαγε το ίδιο του το σπίτι.
  Και κάτι να γελάσουμε,ξέρεις ως wordpress blogger ότι μας έρχεται στο μέηλ το σχόλιο. Το διαβάζω λοιπόν αφηρημένη και νομίζω ότι αναφέρεσαι στο άλλο ποστ μου που μιλάω για αρρώστιες και γιατρούς και λέω, καλά άντρα μ΄ έχουν πει πολλές φορές,αλλά και γέρο….
  φιλική συμβουλή πάντως, διπλακλειδώνουμε αλλά μοιράζουμε και αντικλείδια αυτή την εποχή του φόβου
  δεν είναι ωραίο να ανοίγει κάποιος εκτός από σένα την πόρτα σου; η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ποτέ πανομοιότυπα αν εμείς αποφασίσουμε να μην συμμετέχουμε στην επανάληψη από τον φόβο του “νάτο πάλι”.
  Κι επειδή εγώ είμαι city rat, εδώ στη πόλη θα παραμείνω και την έχω φοβηθεί πολύ, πάρα πολύ, ομολογώ.
  Και μην ξεχνάς κι εσύ κι εγώ ότι ο φόβος κατασκευάζεται,πολύ περίτεχνα, πολύ ύπουλα, με άπειρο expertise συσσωρευμένης γνώσης από κείνους που μας θέλουν ταμπουρωμένους στο τρύπτυχο “πατρίς θρησκεία οικογένεια”.
  (και κατανάλωση, αυτό που δεν προέβλεψε η γιαγιά)
  🙂

 3. Δυστυχώς τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμα! Μόνο τους τίτλους του έργου, που δεν θα κρατήσει δύο ώρες, αλλά κάποιες δεκαετίες, καθώς φαίνεται. Και δεν ξέρω αν φταίει ο καπιταλισμός ή άλλο σύστημα. Φταίει η πλεονεξία του ανθρώπου που δεν χορταίνει με τίποτα! Από τη μιά μεριά βελτιώνεται η ζωή του, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, κι από την άλλη έρχονται οι λαίμαργοι κάθε είδους (πολιτικοί, τράπεζες, τυχοδιώκτες, κερδοσκόποι, κ.α.) να του κλέψουν αυτά που του έδωσε η πρόοδος…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.