ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ…

 

Με τη φωνή τους δηλαδή, ταξιδεύουν στον αέρα ποιήματα. Ο λόγος που κατά τη γνώμη μου επινοήθηκαν, κάπου παλιά, πολύ παλιά, τα λόγια με ρυθμό, με νόημα και κίνηση δική τους. Δεν βρίσκω ότι η ποίηση έχει έναν καλύτερο  τρόπο μετάδοσης απ΄  αυτόν, τον προφορικό.  Όπως όσο πιο εύστοχα θα μπορούσε να γίνει, φίλος ποιητής, λέει: «Ο ποιητής δεν χρειάζεται καν να ξέρει γράμματα…»

Κι αφού η ποίηση είναι μια μουσική με όργανα τις λέξεις, μια μουσική γραμμένη για λέξεις και για ανθρώπινη φωνή, τι καλύτερο και τι πιστότερο να ερμηνεύεται από ηθοποιούς; Αφού ακόμα το θέατρο, το παραμύθι, το έπος, το τραγούδι, η ίδια η αρχαία τραγωδία έδωσαν υπόσταση στον έμμετρο και ποιητικό λόγο. Σαν ανάγκη να μεταδοθεί ο λόγος παράλληλα και σαν ανάγκη να ευφρανθεί η ψυχή.

Οι ηθοποιοί βάζουν λοιπόν τη φωνή και την έκφραση, οι ποιητές τα λόγια, το βιβλιοπωλείο Λεμόνι στο Θησείο, την αυλή   – και εν  ανάγκη κατεβάζει και βιβλία από τα  ράφια -,  ο Δρόμος του Τσαγιού  σερβίρει τσάϊ, ο Οινοφόρος κερνάει κρασί , και το περιοδικό e-poema βάζει την ιδέα και την οργάνωση της Λέσχης Ανάγνωσης Ποίησης που τη συγκεκριμένη βραδιά αφιερώνεται στην ανάγνωση ποιημάτων από ηθοποιούς.

Πάρτε τα ευήκοα ώτα σας, τα «ποιητικά μάτια», ή τον συνδυασμό τους,  που τόσο ωραία περιέγραψε ο Μίκης Θοδωράκης κάποτε, περιγράφοντας την συμμετοχή του κοινού του

«θυμάμαι τα παιδιά εκείνα που σε άκουγαν μ΄εκείνα τα  μεγάλα μάτια»,

και ελάτε.

Πέμπτη 29.04, βράδυ 7.30 στο βιβλιοπωλείο Λεμόνι , Ηρακλειδών 22 στο Θησείο.

εικόνα από: http://www.hudsonrivergallery.com/GaryKelley/index.html

3 Comments

  1. Θα διαβάσουν και δικά σου ποιήματα;

    Τα λέμε εκεί λοιπόν!

  2. Φαντάζομαι, αλλά επειδή δεν έχω ενημερωθεί παραπάνω δεν μπορώ να το πω με σιγουριά.
    Θα τα πούμε, Χάρη, θα χαρώ!

  3. Κρίμα που είμαι σκράπας από ποιητική παιδεία. Δυστυχώς δεν ζυμώθηκα με τον ποιητικό λόγο. Θέλεις οι θετικές σπουδές, θέλεις η λογική σκέψη πάνω στην οποία βάσισα το δικό μου οικοδόμημα, με έκαναν ανίκανο να αντιληφθώ τον αφηρημένο, τον συμβολικό ποιητικό λόγο, πολύ περισσότερο να τον απολαύσω.
    Κρίμα για μένα!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.