Μάνο μου και πατέρα

manos1

Γιατί;

Γιατί ό,τι κι αν πω δεν θα αρκέσει να καλύψει παρελθόν, παρόν και όλο το μέλλον που πάντα θα τον έχω κοντά μου.

Γιατί δεν υπάρχει μέρα και νύχτα να μην τον ακούω.

Γιατί ήταν πάντα παρών.

Στη ζωή μου και στη ζωή με μια ακάματη τρέλλα και σοφία μαζί. (μόνο που μου λείπει ο επίκαιρος λόγος του)

Γιατί είναι πιο πολιτικός από τους πολιτικούς, πιο αριστερός από τους αριστερούς και πιο διαφορετικός από τους διαφορετικούς.

Γιατί ό,τι κι αν μου συνέβαινε, στη μουσική του έβρισκα μια παλλόμενη σταθερότητα, να αλλάζω, και να τον ξαναβρίσκω, μια συνοδεία στις αλλαγές, που δεν ξέρω αν τις προκαλούσε κιόλας.

Τέτοιος, φιλελεύθερος, δικός μου, αυθαίρετα και από μένα, μονόπλευρα “υιοθετημένος” γονιός.

και παλιότερα το “Παραμυθι ΙΙ” στη ζωή και στην παρουσία του, αφιερωμένο,από μένα

Advertisements

4 Comments

 1. Πατέρας και διαμορφωτής (μαζί με τον Μίκη) μιας ολόκληρης εποχής και κατ’επέκταση πολλών μετέπειτα γενιών. Δυστυχώς όμως τα περισσότερα “παιδιά” του τον έχουν λησμονήσει και απαρνηθεί στην πράξη. Δεν έδειξαν το ανάλογο πολιτικό ανάστημα, ούτε το πνευματικό και καλλιτεχνικό ήθος.
  Κρίμα που δεν βγαίνουν προς τα έξω μεγάλες εκθέσεις και μελέτες για το έργο και την προσωπικότητά του, για μας τους νέους και για τους όσους τον έζησαν. Ευτυχώς οι νέοι μουσικοί, όπως ο ΚΒ και οι Reaning Pleasure, που ασχολήθηκαν δημιουργικά με την κληρονομιά του, τον τιμούν με τον καλύτερο τρόπο και την πάνε παραπέρα (μαζί και μας).

 2. Και πολύ καλοί φίλοι οι δυο τους ανεξάρτητα από τις φήμες που διέδιδαν εκείνοι που ευνοούσαν τον διχασμό. Και συμπορευτές αλληλοσυμπληρούμενοι. Με τον ίδιο πόνο για τον τόπο και τη γλώσσα.
  Δεν πειράζει όμως για τις εκθέσεις και τις μελέτες, έχουν μιλήσει οι ίδιοι, με τον καλύτερο τρόπο, και όχι μόνο μουσικά. Νομίζωότι αν διαβάσει κανείς το “Αξιος Εστί”μαζί και παράλληλα με τα “Σχόλια του Τρίτου” θα καταλάβει πάρα πολλά για τη σύγχρονη Ελλάδα, όλα ,αν δεν υπερβάλλω. Και να δεις που τα φαινόμενα που περιγράφουν και οι δύο, εξακολουθούν να υπάρχουν και τώρα απαράλλαχτα. Η κληρονομιά ΄”φέρεται” από κάθε έλληνα που δημιουργεί ακόμα κι αν σιγοτραγουδάει, όπως συμβαινει και με το δημοτικό τραγούδι, τον Υμνο στην Ελευθερία ή τον ήχο της θάλασσας, Δεν είναι πια κληρονομιά αυτό που μας έχει αφήσει, νομίζω, είναι ρυθμός εσωτερικός να μετράμε το χρόνο. Και αυτός είναι και ένας λόγος που τον χαρακτηρίζω έτσι, γιατί είναι άυλο αυτό που μένει σ εμάς, στους μουσικούς που αναφέρεις, αλλά και όχι μόνο. Γιατί με το σινεμά και το θέατρο και τα εικαστικά που συνόδεψε, μας έμαθε και να προσανατολιζόμαστε ξανα στον τόπο, να τον δούμε αλλιώς. Αλλά και να ταξιδέψουμε και να αισθανθούμε ο,τιδήποτε καλύτερα. Γι αυτό και δεν υπάρχουν “κληρονόμοι”, αρκετά ψηλοί ή αρκετά δημιουργικοί, ‘αξιοι ή ανάξιοι. Μόνο παιδιά, παιδιά του.

 3. Την ίδια αγάπη μοιραζόμαστε.. Ο μόνος που πέρασε μέσα από τη μουσική σε όποιο επίπεδο του πολιτισμού θέλησε, με τη φωνή του την πύρινη, κι ας ήταν μόνο συνθέτης. Ποιητής – συνθέτης έστω.. Φιλιά

 4. άρα κι ο pio ποιητής από τους ποιητές, και συνθέτης με την ευρύτερη έννοια.Πραγματικά δεν γνώρισα -μεσω του έργου του- άλλον άνθρωπο χωρις “διαστάσεις” ανάμεσα στο έργο και τη ζωή.
  Καλά το λες, και πέρασε και άνετα, περπατώντας. Δημιουργική αγάπη, γόνιμη. Σωστή και όχι εμπαθής, αλλά ούτε και απαθής και αποστασιοποιημένη. Και ελεύθερη με τη σιγουριά του δημιουργού που δεν περιμενει ΄την επιστροφή των δημιουργημάτων με τρόπαια γιατί δεν τα φορτίζει με τις δικες του ανελευθερίες. Αλλιώς πως μπορεί κανείς να καταπιάνεται με τη Βουγιουκλάκη και με τον Ελύτη με τονίδιο σεβασμό; Μόνο σαν Μάνος και Πατέρας μαζί 🙂

  από τις αγάπες που όσο τις μοιράζεσαι, τοσο αυγαταίνουν. φιλιά

  (πάντα τον έχω στο νού μου όταν “πετάει” στον κάλαθο διαμάντια, σε μια παρέα ανέμελη, σε ένα ξενύχτι, γύρω άπό έναν καφέ με τους φιλους του, τσαλακώνοντας και τσαλακώντας τον εαυτό του, το έργο του, τις νότες, τα λόγια, γενναιόδωρα)


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.