“κι αυτοί κι εμείς διαρκώς κατατρεγμένοι”

Λήψη του αρχικού συνημμένου αρχείουΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ / A DOMESTIC PARTNERSHIP THAT DISCRIMINATES? NO THANKS 
  
Στην Ελλάδα οι γκέι, οι λεσβίες και οι τρανσέξουαλ γνωρίζουν από διακρίσεις. Τις αντιμετωπίζουν καθημερινά στην οικογένεια, την κοινωνική ζωή και τον επαγγελματικό στίβο. 
  
Καμιά φορά όμως φτάνει μια σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι. 
  
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καθιερώσει ένα “συμβόλαιο συμβίωσης” ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Δεν θεωρούμε ότι ένα απλό “συμβόλαιο” μπορεί να λύσει τα ζητήματα των ζευγαριών ίδιου φύλου, ούτε να εξασφαλίσει την ισότιμη μεταχείρισή τους. Πιστεύουμε όμως ότι η προτεινόμενη διάκριση είναι κατάφωρα αντίθετη τόσο με το ελληνικό Σύνταγμα όσο και με τις ευρωπαϊκές συνθήκες για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Πόσο μάλλον όταν 18 ευρωπαϊκές χώρες ήδη παρέχουν νομική κατοχύρωση στα ζευγάρια ίδιου φύλου. 
  
Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενημερωθούν σχετικά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιστοσελίδες και ιστολόγια σε όλο τον κόσμο. Αυτό που ζητάμε είναι ίσα δικαιώματα για όλους. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. 
  
Αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Αυτή τη φορά δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. 
  
ΕΛΛΗΝΕΣ
ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 
  
 
 In Greece gays, lesbians and transexuals know about discrimination. They face it daily from their families, in their social lives and in the professional field. 
  
But sometimes, all it takes is a single straw to break the camel’s back. 
  
According to press reports, the greek government is preparing to introduce a domestic partnership “contract” EXCLUSIVELY for unmarried heterosexual couples. We do not believe that a mere “contract” can resolve the issues same-sex couples face or ensure their fair treatment under the law. However this discriminatory proposal is a direct contravention of the greek Constitution, as well as european human rights treaties. Especially since same-sex couples already enjoy legal rights in 18 european nations. 
  
The aim of this intervention is to make sure that european institutions, human rights organisations, websites and weblogs from around the world learn about these proposals. What we ask for is equal rights for all. Nothing more and nothing less. 
  
This time around we will not sit idly by. This time around we will not keep silent. 
  
GREEK BLOGGERS AGAINST DISCRIMINATION 

Advertisements

10 Comments

 1. Σε ευχαριστώ!!!

 2. εγώ πρέπει να ευχαριστώ όλους που ανοίγουν δρόμους για να υπάρχουμε, όσοι ειμαστε με κάποιο δικό μας τρόπο διαφορετικοί. τα όνοματα είναι πολλά. ανάπηρος, ασθενής, φορέας, άνεργος, αλλοδαπός, αριστερόχειρας, νοσηλευμένος, εξαρτημένος, χρήστης, έγχρωμος, άτεκνος, άπατρις, ηλικιωμένος, μύωψ, επαρχιώτης, άστεγος, αμορφωτος, βραδύγλωσσος…
  και για επιβεβάιωση, μπορεί ή δενμπορεί κάθε παραπάνω κατηγορία να αποδοθεί με κάποια λέξη απαξιωτική? (π.χ. σακάτης, αρρωστιάρης κλπ κλπ)
  καλή δύναμη!

 3. Από κάθε άποψη απαράδεκτο να αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής του νόμου τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στηριζόμενο και στη Χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποδέχεται σιωπηρά το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων στο γάμο, αναγνώρισε (2002) το δικαίωμα σε ανθρώπους που έχουν αλλάξει φύλο να παντρεύονται. Δηλαδή πρέπει να υποβληθείς σε εγχείριση για να απολαύσεις ίσα δικαιώματα! Αξιέπαινη η κυβέρνηση που θα θεσπίσει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, αλλά απαράδεκτη και κόντρα στις διεθνείς νομολογιακές εξελίξεις η μη εφαρμογή του συμφώνου και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια!

 4. Πολύ καλή η ιδέα σου, αλλά επειδή εγώ δεν είμαι ούτε στο facebook, ούτε στο myspace, θα ζητούσα από όσους είναι να μας βοηθήσουν προωθώντας το και εκεί.

  Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια 🙂

 5. Γιώργο, ο κοσμοπολιτισμός, με την έννοια της ευρύτητας του πνευματος, και η επαφη με άλλους πολιτισμούς, εν προκειμένω, η διεθνής σου παιδεία, πολύτιμη. πόσο εύκολα θα ήταν άραγε, να μεταφραστεί το κείμενο στα γαλλικά? (για να γίνω και πιο πρακτική).
  νάσαι καλά και να σκέφτεσαι πάντα ελεύθερα!

 6. Μικρέ μού ήρωα, επειδή δε ζούμε στην εποχή της Ντοίτσε Βέλλε και του Σταθμού του Λονδίνου (αυτό δεν άκουγε ο Γιώργος Θαλάσσης?), όσοι διεθνείς παίκτες, τρέχετε. η διεθνοποίηση των κινημάτων οφείλει να είναι ευθέως ανάλογη της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας.
  νάσαι καλά, και μακάρι αυτή η δικτύωση να μην μέινει μόνο σ΄αυτό το ζήτημα. έτσι όπως στη χώρα μας το έχει αντιληφθεί μόνο (απ΄όσο ξέρω ο Δ. Παπαιωάννου), ένα ενιαίο κίνημα για τα ατομικά δικαιωματα όπου φυσικά η επιλογή του τί και πώς θα διαθέσουμε το σώμα και την ψυχή μας, ακρογωνιαίος λίθος. το πιο ιερό είναι αυτό, αλλά ακολουθούν μαζί, συνοδοιπόροι και μύρια άλλα. και χρήστες του νετ υπ’αρχουν από όλα και παντού. not only non-silent, non-isolated, too. γιατί η διεθνής δημοσιότητα και μαρτυρία μόνο καλή ανταλλαγή μπορεί να φέρει. ευχαριστώ θερμά για την αφορμή. 🙂 υ.γ. και μια αφορμή ακόμα να αποδειχθεί ότι τα μπλογκς δεν είναι -μόνο- ένα βήμα που ο καθένας μπορεί να τα σούρει ανεμπόδιστα σε όποιον δεν γουστάρει…

 7. “Για πρακτικούς λόγους”

  Συνυπογράφω και συγχαίρω.
  Όπως με καθετί “πρωτόφαντο” και “εσπερόφερτο” (βλ. ρέιβ, Ίντερνετ, μπλογκς κλπ.), έτσι όψιμα και καταϊδρωμένα έσκασε και στο επαρχιακό μας κρατίδιο το discours για το σύμφωνο. Στη Γαλλία το πέρασαν κάτω από τον μανδύα της νομικής κάλυψης των αυξανόμενων ελεύθερων ενώσεων (συμβιώσεων) και σχέσεων, αλλά με κύρια αποστολή στην πράξη την εφαρμογή του στους/στις LGBT. Εδώ το περιορίζουν στους στρέιτ, λες και δεν έχουν αρκετά νομικά μέσα στη διάθεσή τους (γάμος, αναγνώριση τέκνου), και πάλι υπάρχουν αντιδράσεις. Αλλά τι να περιμένει κανείς, όταν ο ίδιος ο υπ. Δικαιοσύνης δηλώνει “άγνοια” επί του θέματος…
  Παραθέτω απόσπασμα από το σχετικό δελτίο της ΟΛΚΕ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό στις 12/3/08:

  “Αντιπροσωπεία της ΟΛΚΕ-Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, (Ευαγγελία
  Βλάμη και Γρηγόρης Βαλλιανάτος), επισκέφθηκαν τον Υπουργό
  Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

  Ο Υπουργός και στελέχη της Διοίκησης του Υπουργείου άκουσαν τον πλήρη
  κατάλογο των αιτημάτων της κοινότητάς μας, που αφορούν στο Υπουργείο
  Δικαιοσύνης. (απαξιωτική ορολογία για τον ομοερωτικό σεξουαλικό
  προσανατολισμό σε νομικά κείμενα, άρθρο 347 ΠΚ, επέκταση νομικής βάσης
  αντιρατσιστικού νόμου 947/79, απραξία επιτροπής του νόμου 3304/85, μη
  αποδοχή του κοινωνικού φύλου ως βάση αλλαγής στοιχείων ταυτότητας, μη
  ανταπόκριση στην αίτηση της ΟΛΚΕ για πλήρη εφαρμογή του πολιτικού γάμου στα
  ζευγάρια του ίδιου φύλου, καθώς και διευκρινήσεις για τις διαρροές περί
  «σύμφωνου ελεύθερης συμβίωσης», αποκλειστικά για ετερόφυλα ζευγάρια).

  Ο Υπουργός δήλωσε άγνοια για τα περισσότερα αιτήματα και ζήτησε τη
  συνεργασία για την προώθησή τους.

  Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

  Πεποίθηση του Υπουργού είναι ότι ο μοναδικός τρόπος προώθησης του νέου
  θεσμού, είναι, με τον προαναφερόμενο αποκλεισμό «για πρακτικούς λόγους».
  Προσπάθεια του Υπουργείου θα είναι κατά τους προσεχείς μήνες, η κάμψη των
  αντιρρήσεων διάφορων συντηρητικών κύκλων.”

  Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι…

 8. τι εννοείται ακριβώς με τους “πρακτικούς λόγους”? υποψιάζομαι, μεν, αηδιάζω δε. ευχαριστώ Γιάννη για το εμπεριστατωμένο σχόλιο που ρίχνει λίγο παραπάνω φως, στο μεσαιωνικό τοπίο. οι Υπουργόί πάντως, έχω παρατηρήσει, πάντα άγνοια δηλώνουν, αφελές, αν μη τι άλλο.
  αυτοί δε οι συντηρητικοί κύκλοι, παντρεύονται και θεσμοθετούν τις σχέσεις τους μόνο από αισθήματα και ανιδιοτέλεια. τί να πω, έχω πάψει να πηγαίνω σε κηδείες, γιατί συχνά, λίγο μετά την ταφή, όλοι συζητάνε για τα κληρονομικά. όμορφος κόσμος, ετεροσεξουαλικά και μόνο προσανατολισμένος…

 9. Υπουργείο Εξωτερικών. Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο επίδοξοι Πρέσβεις εκ Προσωπικοτήτων, Πρέσβεις επί τιμή, γηραλέοι συνταξιούχοι Πρέσβεις τους οποίους επαναδιορίζει στο ΥΠΕΞ η Ντόρα Μπακογιάννη, εν είδει χαρεμιού, σύμφωνα με διατάξεις που υπήρχαν στον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και επαυξήθηκαν στο πολλαπλάσιο με το άσχετο νόμο 3712/2008. Στην ιστοσελίδα http://www.equal-rights-greece.com ετοιμάζεται η καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ταυτόχρονα σε Βρυξέλλες και Αθήνα, Λ. Βασιλίσσης Σοφίας) για μαζική παραβίαση εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της κοινοτικής οδηγίας 2000/78/ΕΚ που απαγορεύει διακρίσεις λόγω ηλικίας κλπ στην απασχόληση και εργασία.

  Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω οικονομικής κρίσης, και ενώ κάνει μύριες όσες διακρίσεις στα όρια υποχρεωτικής εξόδου από την εργασία λόγω ορίου ηλικίας (για άλλους στο 60 έτος που τους έδιωξαν και αμέσως μετά κατάργησαν τη διάταξη, στους διπλωματικούς μέχρι το 65ο και σε άλλους στο 67ο), τώρα φέρνει από τα γηροκομεία υπέργηρους συνταξιούχους Πρέσβεις 80 χρονών, για να τους ταϊζει με χρυσά κουτάλια από τα λεφτά του ελληνικού λαού.

  Στην προσφυγή, στην οποία επιτρέπεται και η τήρηση της εχεμύθειας ως προς το όνομα του καταγγέλλοντος, αφού θα κυνηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κράτος που παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και πέσει «καμπάνα» και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ενώ θα χάσουν τον ύπνο τους οι επαναδιοριζόμενοι μετά τη συνταξιοδότησή τους Πρέσβεις), έχουν δηλώσει συμμετοχή και υπάλληλοι τόσο του διπλωματικού κλάδου και λοιπών κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών και απλοί πολίτες που φυσικά και έχουν «έννομο συμφέρον» για να κάνουν την καταγγελία.

  Για δηλώσεις συμμετοχής στην υπογραφή του εντύπου της καταγγελίας, δηλώστε στο

  http://www.equal-rights-greece.com

 10. λοιπόν, άγνωστοι φίλοι ixis δεν ξέρω γιατί ήρθατε από δω, καλοδεχούμενοι, αν υφίστασθε δυσδιάκριση. Εύχομαι και ελπίζω ωστόσο το αίτημά σας, που δέιχνει δίκαιο, να μην είναι αποκομμένο, κλαδικό και tradeunionisτικό. Και το λέω αυτό, με αφορμή ένα από τα ποστ που ήρθατε και βάλατε την ανακοίνωσή σας, το lgbt κίνημα, που μέχρι να αποδειχεί κάτι άλλο, απ ό,τι είδα μέχρι τωρα, κράτησε σιγή πάπιας.

  αλλά όταν έγραφα “κι αυτοί κι εμείς κι εμείς διαρκώς κατατρεγμένοι” και υποστήριζα κι εγώ και τόσοι άλλοι, το δίκαιο αίτημά σας, σας περιμέναμε στο πλευρό κάθε κατατρεγμένου. τί έγινε γρηγορα ξεχνάτε, ή αδιαφορείτε για ό,τι δεν σας ακουμπάει άμεσα?

  άλλωστε βάσει των κοινοτικών οδηγιών που επικαλείται και το equal rights, (για τη μη δυσδιάκριση βάση φυλου, φυλής, θρησκείας κλπ, στην άσκηση των δικαιωμάτων στην ΕΕ) εδώ παραπάνω, δεν προσπαθείτε κι εσεις να διακαιωθείτε?
  αλλά αν η οδηγία δεν εφαρμόζεται σε μια ομάδα Α, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ούτε και στην Β, ούτε και σε καμιά άλλη.

  ομοίως λοιπόν και στο lgbt, εύχομαι να μην ήτσν το αίτημά τους κλαδικό και αποκομμένο, γιατί σ΄ αυτή τη περιπτωση δεν θάπρεπε να ζητάν υποστήριξη από την κοινή γνώμη, αλλά να κάνουν μόνο lobbying στους ισχυρούς.

  καλή χρονιά και δίκαια σε όλους


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.